Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δυστοκία

(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες). 
Δυστοκία έχουμε όταν το θηλυκό δεν μπορεί να αποβάλει το αυγό. Το θηλυκό κάθεται φουσκωμένο, κάνει συχνές προσπάθειες να αποβάλει το αυγό, κάνει μεγάλης κουτσουλιές, χάνει όρεξη για φαγητό και νερό, χάνει την κινητικότητα του, συχνά κάθεται στο πάτο του κλουβιού. 

Η αιτία της δυστοκίας κατά 90% είναι η έλλειψη ασβεστίου και η κακή προετοιμασία των πουλιών για αναπαραγωγή. Η περίοδος προετοιμασίας για αναπαραγωγή πρέπει να διαρκεί 2-3 μήνες, το λιγότερο ένα μήνα. Σε αυτή τη περίοδο εκτός από της συχνές πτήσεις, αυγό, πολλά φρούτα και λαχανικά πρέπει να χορηγούμε τακτικά και μικρή ποσότητα ασβεστίου στη τροφή ή στο νερό. Απαραίτητη η έκθεση των πουλιών στο ήλιο (UV ακτίνες) για δημιουργία της βιταμίνης D που επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα της δυστοκίας. Το λίπος εγκλωβίζει το ασβέστιο και δεν το δίνει στο οργανισμό και το πουλί πάσχει από έλλειψη ασβεστίου. 

Στη περίοδο προετοιμασίας το σώμα του θηλυκού αρχίζει να κατακρατεί ασβέστιο, χρησιμοποιώντας ως αποθήκες τα κόκαλα, ώστε να αντεπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες για ασβέστιο που χρειάζεται η δημιουργία των αυγών που θα παράγει. 

Τα πουλιά κάνουν από 3 έως 6 αυγά ανά γέννα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πορεία του αυγού από την ωοθήκη έως την γέννηση διαρκεί 24,5 ώρες. Τώρα μπορούμε να φανταστούμε πόσο ασβέστιο χρειάζεται το σώμα των πουλιών για να παράγει 6 αυγά σε 6 μέρες.
Μετά το ζευγάρωμα, ο οργανισμός του θηλυκού αρχίζει να δημιουργεί το αυγό. Στην ωοθήκη δημιουργείται ο κρόκος του αυγού. Στην συνέχεια προχωρά στην σάλπιγγα, όπου περιβάλλεται από το ασπράδι και όλο μαζί συγκρατείται από μια μεμβράνη. Όλα αυτά δημιουργούνται μέχρι τα 2/3 της σάλπιγγας. Στο τελευταίο 1/3 δημιουργείται το τσόφλι ή το πρόβλημα της δυστοκίας αν ο οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα αποθέματα. 

Για να αποφύγουμε την δυστοκία πρέπει να χορηγούμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Η χορήγηση μέσω της αυγοτροφής είναι ένας καλός κι εύκολος τρόπος. Τα τσόφλια των αυγών είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Τα χορηγούμε μαζί με τα ιχνοστοιχεία, το κόκαλο σουπιάς και τριμμένα όστρακα, αφού τα βάλουμε για 10 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για την εξαφάνιση τυχόν βακτηριδίων σαλμονέλας. Ένας άλλος τρόπος χορήγησης είναι μέσω του νερού. Ορισμένες εταιρίες έχουν σκευάσματα ασβεστίου σε υγρή μορφή. Άλλες έχουν σε σκόνη που διαλύεται στο νερό. 

Πολλές φορές η δυστοκία γίνεται αντιληπτή από το προηγούμενο βράδυ. Το θηλυκό θ αρχίσει να κάθεται φουσκωμένο με τις φτερούγες κατεβασμένες. Σ αυτήν την φάση καλύτερο είναι να μην στρεσάρουμε το πουλί. Αν την άλλη μέρα δεν καταφέρει να το αποβάλει μέχρι τις 9,30 – 10 η ώρα βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να επέμβουμε 

Καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε πουλί με δυστοκία, είναι η χορήγηση μιας σταγόνας ασβεστίου απευθείας στο στόμα, κάθε 15 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις έπειτα από 2-3 ώρες θα έχει αποβληθεί τα αυγό. Αυτές τις ώρες καλό είναι να βρίσκεται σε κλουβί με θερμοκρασία περίπου στους 30 βαθμούς. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε αργά την δυστοκία και το πουλί είναι εμφανώς καταβεβλημένο από την προσπάθεια αποβολής του αυγού, τότε χορηγούμε κάθε 5-10 λεπτά σταγόνες νερού με ασβέστιο και γλυκόζη ώστε να πάρει την ενέργεια που του χρειάζεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου