Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ασθένειες Πουλιών (Ακάρεα)

Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη ακάρεων: ακάρεα αεροθυλάκων, πόδια & πρόσωπο με κερατοειδή λέπια από Ακάρεα, ακάρεα φτερών και κόκκινα ακάρεα.

1.Ακάρεα Αεροθυλάκων
Tα ακάρεα εισβάλλουν και εγκαθίστανται στο εσωτερικό του λαιμού (τραχεία), στα ρουθούνια, αεροθύλακες, πνεύμονες του καναρινιού


Συμπτώματα: Σε ήπιας μορφής κατάσταση: το καναρίνι μπορεί να σταματήσει να τραγουδά, αρχίζουν να χάνουν τη λάμψη τα φτερά του, κάθεται διογκωμένο στο δάπεδο του κλουβιού. Σε σοβαρές περιπτώσεις: αναπνευστικές δυσκολίες, βήχας, φτάρνισμα, ρινική καταρροή, αναπνοή με ανοικτό στόμα, η ουρά να σείεται πάνω και κάτω, αδυναμία, απώλεια βάρους, απώλεια φωνής, ήχους σπασίματος - κλικ.Πλήρης απόφραξη αεροφόρων οδών μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, το καλύτερο είναι να δείτε έναν Πτηνίατρο, ο οποίος, μετά από εξέταση θα δώσει ανάλογη θεραπεία.

Θεραπεία: Ιατρική βοήθεια. H προσβολή από Ακάρεα εύκολα αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο. Eάν αγνοηθεί μπορεί να αποβεί μοιραία.


2) Πόδια με κερατοειδή λέπια / Πρόσωπο με κερατοειδή λέπια από παρασιτώσεις – ακάρεα 

Η κατάσταση περιγράφεται και ως ασβεστοποίηση, συσσώρευση αλάτων ασβεστίου, στα πόδια με αποτέλεσμα να γίνονται ξηρά και λεπιοειδή. Βαριά συσσώρευση ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο πουλί και να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα. Τα ακάρεα που προκαλούν αυτή την κατάσταση, ζουν και τρέφονται από τα πόδια του καναρινιού. Αγκιστρώνονται, προκαλούν συσσώρευση – στρώσεις λεπιών (φολίδων), δυσμορφίες, παραμορφώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις ευρίσκονται στο ράμφος και την περιοχή του προσώπου.
Θεραπεία: Οι ψεκασμοί - τα spray για ακάρεα (και ψείρες), δεν είναι αποτελεσματικά. Μπορούν να καταπολεμήσουν προσωρινά τα ακάρεα, αλλά όχι τα αυγά που εκκολάπτοναι στις πτυχές του δέρματος. Έτσι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.


3) Ακάρεα φτερών


Τα ακάρεα των φτερών, ζουν και τρέφονται από τα υγιή φτερά του καναρινού ή άλλων πουλιών συντροφιάς. Αν και δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή του πουλιού, μπορεί να είναι (απειλή) για την ψυχική του υγεία!

Συμπτώματα: Καλή ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα ακάρεων είναι τα γυμνά - φαλακρά σημεία (Bald Spots) και μικροσκοπικές οπές στο στέλεχος των φτερών. Μην συγχέουμε τα γυμνά από φτερά σημεία με την ετήσια αποπτέρωση. Τα ακάρεα αυτά ενοχλούν τόσο το πουλί που θα αρχίσει να μαδά – ξεριζώνει τα φτερά του. Και εάν το καναρίνι αρχίσει να μαδά τα φτερά, μπορεί να εξελιχθεί σε μια φοβερή συνήθεια, που μπορεί να συνεχιστεί και αφού έχουν εκλείψει τα ακάρεα.

Θεραπεία: Με spray που θα σκοτώσουν μόνο τα ενήλικα ακάρεα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερο διάστημα για να καταπολεμήσουν τις προνύμφες που εκκολάπτονται.

4) Κόκκινα ακάρεα

Είναι τα πιο κοινά ακάρεα και τα πιο γνωστά. Πρόκειται για μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται από το αίμα του καναρινιού τη νύχτα και κρύβονται στις σχισμές του κλουβιού την ημέρα. Απορροφούν πολύ αίμα από το μικροσκοπικό σώμα του καναρινιού, κάνοντάς το ασθενικό και αναιμικό. Επιπλέον τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα, αν εξαπλωθούν σε όλο το κλουβί ή σε περισσότερα καναρίνια.
Για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κόκκινα ακάρεα, τοποθετούμε ένα λευκό πανί πάνω από το κλουβί ή/και διπλώνουμε ένα ακόμα και το τοποθετούμε μέσα στο κλουβί το βράδυ. Το επόμενο πρωί εξετάζουμε αν υπάρχουν στα υφάσματα μικρά κόκκινα στίγματα. Αν ναι, το πουλί μας υποφέρει από ακάρεα.

Θεραπεία: Αναγκαία Ιατρική βοήθεια, με φάρμακα που θα σκοτώσουν τα ακάρεα (ή/και τις ψείρες), χωρίς να βλάψουν το πουλί. Συνδυασμένη απολύμανση στο κλουβί, ξύλινες πατήθρες, σκεύη, σχάρα – δίσκο με καυτό νερό & ξύδι ή φάρμακο που θα συστήσει ο γιατρός.  Spray για ακάρεα ή ψείρες θα σκοτώνουν κάποια, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά στον τομέα των αυγών.

Πηγή:
http://www.canaryadvisor.com/

5 σχόλια: