Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Κοκκιδίωση

Είναι μια παρασιτική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τον εντερικό σωλήνα και προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς που ονομάζονται κοκκίδια.

Τα κοκκίδια είναι σαπροφυτικά πρωτόζωα που ζουν μέσα στα εντερικά τοιχώματα των πουλιών και η παρουσία τους υπό κανονικές συνθήκες στην φύση δεν προκαλεί την ασθένεια. Για τα πουλιά υπό αιχμαλωσία, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση τους στην πίεση τις ακατάλληλες διατροφές τους, την αναπόφευκτη και σχετικά συχνή επαφή με τον εκτροφέα και τον υπερπληθυσμό στα κλουβιά τα κοκκίδια αποτελούν πηγή κινδύνου.

Τα κοκκιδία στα πτηνά μεταδίδονται μέσω του αέρα σε μορφή σκόνης ή απευθείας από τα περιττώματα ενός μολυσμένου ζώου σε ξηρή μορφή ή από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών.

Συμπτώματα είναι η αναστατωμένη εμφάνιση του φτερώματός η εμφάνιση άσπρων υγρών περιττωμάτων που περιέχουν μερικές φορές και ίχνη αίματος Ένα άρρωστο πουλί θα τείνει να κρατήσει το κεφάλι του κάτω από το φτερό του και θα επιδοθεί σε συχνή και ανώμαλη λήψη των σπόρων. Αυτή η συνεχής σίτιση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανάφλεξης του εντερικού τοιχώματος, αναγκάζοντας την αχώνευτη τροφή να περάσει πρόωρα στο σύστημα αφομοίωσης της τροφής των πουλιών.

Τα μολυσμένα πουλιά πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία με αντικοκκιδιακά φάρμακα για να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό των κοκκιδίων .

Εμπειρικά το χημειοθεραπευτικό ευρέου φάσματος Εsb3 βοηθά αποτελεσματικά και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό της κοκκιδίωσης , αυτή η αγωγή πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, κάθε 25 - 30 ημέρες. Η διάρκεια κάθε περιοδικής αγωγής πρέπει να είναι για 6 ημέρες, και να ακολουθήσει τουλάχιστον για 3 ημέρες χορήγηση πολυβιταμίνης. Το εμπλουτισμένο νερό πρέπει να αλλάζεται καθημερινά, και η δόση πρέπει να είναι ακριβής.

Όταν πρέπει να δώσουμε όπως το Esb3, επιβάλλεται μια σταθερή χορήγηση της βιταμίνης Κ, που είναι ένα γνωστό αντιπηκτικό που πρέπει επίσης να εισαχθεί στο σύστημα πουλιών πριν από, κατά τη διάρκεια και μετά από την αγωγή.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε οτι το κατάλληλο φάρμακο πρέπει μόνο να οριστεί μετά από την ακριβή διάγνωση ασθενειών που πραγματοποιείται από τους επαγγελματίες κτηνιάτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου