Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Συχνότητα χορήγησης αυγοτροφής


(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες).

Η ποσότητα της αυγοτροφής που χρειάζεται ένα πουλί σε καθημερινή βάση, εξαρτάται από την ηλικία, την εποχή, την ράτσα, τις διαστάσεις του κλουβιού, την βιολογική αξία της αυγοτροφής, ενώ επηρεάζεται και από την ενεργειακή αξία του μείγματος των σπόρων.

Η αυγοτροφή αποτελεί στην διατροφή των πτηνών συντροφιάς, την κυριότερη πηγή πρωτεϊνών και ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που δεν υπάρχουν στα συνήθη μείγματα σπόρων. Επομένως η χορήγηση αυγοτροφής όλο τον χρόνο συμβάλλει στην διατήρηση των πτηνών σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία.

Συνήθως η αυγοτροφή χορηγείται σε καθημερινή βάση την περίοδο της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας, ενώ στην συντήρηση (Σεπτέμβριος – Ιανουάριος), η χορήγηση 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι ικανοποιητική για τις ανάγκες των πουλιών.  

Τα συμπληρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλο τον χρόνο είναι κυρίως αυτά που περιέχουν λακτοβάκιλους, φυτικές αντιμικροβιακές και ανοσοενυσχυτικές ουσίες καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνη Α και Ε την περίοδο της αναπαραγωγής και ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνη D3 την περίοδο της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής επίσης.

Η χορήγηση αυγοτροφής περιορίζεται όταν βλέπουμε ότι παχαίνει τα πουλιά και συνήθως διακόπτεται κατά την επώαση. Ο περιορισμός όμως αυτός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αυγοπαραγωγής και σε γέννηση μικρού μεγέθους αυγών, λόγο έλλειψης πρωτεΐνης, ειδικά όταν η χορήγηση της αυγοτροφής διακόπτεται και κατά την περίοδο του χειμώνα (συντήρηση).

 Η χορήγηση ξηρής αυγοτροφής η οποία περιέχει μικρότερο ποσοστό λίπους από τις υγρές αυγοτροφές, αποτελεί μία λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μέχρι την ηλικία των 4 -5 μηνών, η χορήγηση της αυγοτροφής καλό είναι να γίνεται κατά βούληση στα αναπτυσσόμενα καναρίνια.

Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αλλαγής του πτερώματος και έως 10 – 12 μηνών, η ποσότητα και η συχνότητα μπορούν να  μειωθούν ανάλογα με τις συνθήκες εκτροφής, την ράτσα και την ιδιοσυγκρασία του πτηνού.

Με την ενηλικίωση και την προετοιμασία για την αναπαραγωγή, η ποσότητα και η συχνότητα της χορηγούμενης αυγοτροφής αυξάνουν πάλι σταδιακά και μπορεί να γίνει κατά βούληση, αλλά με την απαιτούμενη επιτήρηση για να μην παχύνουν τα πουλιά.

Στην συντήρηση στα ενήλικα πτηνά (Σεπτέμβριος – Ιανουάριος), η χορήγηση 2 – 3 φορές την εβδομάδα είναι συνήθως ικανοποιητική. Η ποσότητα εξαρτάται από το είδος της αυγοτροφής , τον χώρο εκτροφής, την ράτσα, την προετοιμασία ή όχι, για διαγωνισμούς κ.λ.π. 

Η ποσότητα και η συχνότητα χορήγησης αυγοτροφής ανάλογα με την κατηγορία του πουλιού, έχει να κάνει κυρίως με δύο βασικές παραμέτρους (της αυγοτροφής) που είναι η επάρκεια σε βασικά αμινοξέα και η ποσότητα του λίπους που περιέχει.

Η συχνότητα λοιπόν χορήγησης της αυγοτροφής και η κατάλληλη ποσότητά της, απαιτούν πειραματική χορήγηση, σε σχέση πάντα με το ανάλογο μείγμα σπόρων (παράμετρος ενέργειας) και τον χώρο εκτροφής.

Η περίσσια πρωτεΐνης σε συνδυασμό με έλλειψη βιταμίνης Α, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου