Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Καναρίνια Χρώματος

(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες). 
Υπάρχει μια μεγάλη χρωματική γκάμα που προέκυψε από τις συνεχείς μεταλλάξεις του σκουροπράσινου άγριου προγόνου.

Κυρίως χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες. Στα (σκουρόχρωμα) ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ, και τα (καθαρού χρώματος) ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ. Οι μελανίνες και το λιπόχρωμα υπάρχουν σε όλα τα καναρίνια. Στα μελανινικά ,το αποτέλεσμα της ύπαρξης των μελανινών, είναι η παρουσία σκούρων γραμμών, σκούρων περιοχών ή και σημαδιών στην εξωτερική εμφάνιση των πουλιών. Η ύπαρξη του λιποχρώματος εμφανίζεται σαν απόχρωση βάσης – φόντου. Στα λιποχρωμικά  δυό χρώματα είναι αυτά που αποτελούν την κατηγορία. Το κίτρινο και το κόκκινο, ενώ ενα τρίτο, το λευκό, ουσιαστικά είναι η απουσία των δύο άλλων. 

Στα μελανινικά έχουμε δυό «σειρές» αποχρώσεων. Την ΜΑΥΡΗ και την ΚΑΦΕ. Οι χρωστικές που είναι υπεύθυνες γι’ αυτές τις αποχρώσεις είναι, για μεν την ΜΑΥΡΗ, οι ευμελανίνες (μαύρο-σκούρο καφέ και οι αραιώσεις τους), για δε την ΚΑΦΕ, οι φαιομελανίνες (κανελλί και οι αραιώσεις του). Οι βασικές αποχρώσεις Μαύρου και Καφέ , λέγονται και Οξειδωμένες, και το χαρακτηριστικό τους είναι οι σκούρες αποχρώσεις, οι συνεχόμενες φαρδιές και έντονες γραμμές του σχεδίου πλάτης, αλλά και το ταυτόσημο χρώμα στο ράμφος και τα πόδια. Οι μεταλλάξεις των Οξειδωμένων, συναντώνται με την ονομασία -Αραιωμένα- και σαν χαρακτηριστικό έχουν την αραίωση(το άνοιγμα της απόχρωσης). Αυτά σαν χαρακτηριστικό έχουν τις διακοπτόμενες , λεπτές γραμμές του σχεδίου πλάτης αλλά και τον αποχρωματισμό του ράμφους και των ποδιών. 

Στα ενήλικα πουλιά θα πρέπει να χορηγείται χρώμα συνεχώς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μερικοί χορηγούν χρώμα μόνο κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας. Ο οργανισμός του πουλιού πρέπει να "διαποτιστεί" με αυτήν την χημική ουσία προτού να αρχίσει η πτερόρροια, προκειμένου να αναπτυχθεί στη συνέχεια το καλύτερο δυνατό χρώμα. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό, είναι να παρέχονται συνεχώς χρωστικές ουσίες. 

Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας για την έναρξη της χορήγησης "χρώματος". Ο εκτροφέας πρέπει να χορηγεί χρωστικές ουσίες στη θηλυκιά που ταΐζει νεοσσούς και στο νερό αλλά και στην τροφή των νεοσσών. Κατ' αυτό τον τρόπο οι νεοσσοί θα αφήσουν τη φωλιά με "βάθος κόκκινου", σχεδόν όμοιο με αυτό που θα έχουν μετά από την πρώτη τους πτερόρροια. Επίσης, καναρίνια που τους έχει χορηγηθεί χρώμα στη φωλιά, θα "ντυθούν" εξολοκλήρου με κόκκινα φτερά. Τα νεαρά πουλιά στα οποία δεν είχε χορηγηθεί χρώμα μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψαν τη φωλιά, διατηρούν άσπρο πτέρωμα στις φτερούγες και την ουρά. 
ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ 

Τα Καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα αντλούν το ερυθρό χρώμα τους από την συγγένειά τους με τον κόκκινο Σπίνο της Βενεζουέλας. 

Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πουλιά τρώνε μια ποικιλία από έντομα, καρκινοειδή, φύκια, βρύα, φρούτα, και μούρα. Από αυτά τα στοιχεία, τα διάφορα καροτινοειδή μεταβολίζονται και εναποτίθενται στο φτέρωμα. Κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, η διατροφή των πουλιών περιορίζεται σε σπόρους. 

Δεν είναι ούτε αφύσικο ούτε παραπλανητικό, τα πουλιά Κόκκινου Παράγοντα να χρειάζονται ειδικές ουσίες για να αναπτύξουν τον βέλτιστο χρωματισμό τους και είναι φυσικό να χορηγούνται στα πουλιά Κόκκινου Παράγοντα καροτινοειδή 

Τα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, απαιτούν υψηλότερο ποσοστό καροτινοειδών από αυτό που υπάρχει κανονικά στη διατροφή. Επίσης, εάν δεν παρέχεται στα πουλιά μια σταθερή πηγή χρωστικών ουσιών, σε περίπτωση απώλειας ενός προβληματικού φτερού, το νέο που θα αναπτυχθεί θα έχει διαφορετική απόχρωση. 

Τα καροτινοειδή βρίσκονται στα μούρα, τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, τις κολοκύθες, τις ντομάτες, και τα κεράσια. Οι τροφές αυτές θα πρέπει επίσης να χορηγούνται στα πουλιά. Αυτά τα φρούτα και λαχανικά δίνονται σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες. 

Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση του χρώματος στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, ταξινομούνται στις λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο μηχανισμό για να αποβάλει τυχόν συσσωρευμένο πλεόνασμα της ουσίας. Η χρήση των διατροφικών χρωστικών ουσιών βελτιώνει την εμφάνιση του πουλιού και προωθεί την υγεία. Η κακή χρήση και η κατάχρηση όμως, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται επιμελώς, όσον αφορά τις δόσεις.

Υπάρχουν τρεις κύριες χημικές ουσίες που χορηγούνται στα καναρίνια χρώματος Κόκκινου Παράγοντα: Κανθαξανθίνη, Βήτα καροτίνη, Πορτοκαλί καροτινοειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου