Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Βλαστωμένοι Σπόροι

Ο λόγος γίνεται για τα "φύτρα", τους βλαστωμένους δηλαδή σπόρους, όχι μόνο αυτούς που έτσι κι αλλιώς δίνουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο των πουλιών μας, αλλά και άλλους που και να θέλανε λόγω μεγέθους και δυσκολίας ίσως να μην έχουν δοκιμάσει (σιτάρι, ροβιτσα κ.λπ.).
Αμάρανθος
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους βλαστωμένους σπόρους να πλεονεκτούν έναντι των απλών; Το ενδόσπερμα του σπόρου είναι μια αποθήκη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Όταν ο σπόρος φυτρώνει, αυτά τα συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το έμβρυο του φύτρου χρησιμοποιεί για να μεγαλώσει. Σ’ αυτήν ακριβώς τη σύντομη περίοδο που ο σπόρος είναι σαν ένα μωρό, χρειάζεται η μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Και η φύση έχει φροντίσει να του τα παρέχει, αυξάνοντας 2 και 3 φορές τα ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που αναπτύσσονται μέσα στο σπόρο για τη θρέψη του φυτού.
Ροβίτσα
Σχεδόν όλοι οι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε πέρα από τους σπόρους που τα καναρίνια έτσι κι αλλιώς τρώνε, σιτάρι, ροβίτσα, φαγόπυρο, κινόα, αλφάλφα, ηλιόσπορους, ρεβίθια, φακές, σουσάμι κ.α. Τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκει κανείς εύκολα και πρέπει να τα αγοράσει στη φυσική τους μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένα (πχ ψημένα) και όχι ραντισμένα. Γι’ αυτό μια αξιόπιστη πηγή είναι τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε τα δικά σας φύτρα χωρίς έξοδα για ειδικές μηχανές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τουλουπάνι ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι "πουγκί" σαν αυτά που έχουν μέσα τα κουφέτα της μπομπονιέρα.

Ρίχνουμε μέσα μία χούφτα σπόρους. Βάζουμε το "πουγκί" με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένουμε ενώ το νερό στραγγίζει από το ύφασμα. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν από τον "λήθαργο". Ο χρόνος αυτός, για σωστά αποτελέσματα, δεν είναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους. 
Κινόα
Στη συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα, κάθε 5-6 ώρες βάζουμε το πουγκί ξανά κάτω από τη βρύση χωρίς το μπολ, ώστε να ξεπλυθούνε μέσα του οι σπόροι ενώ το νερό φεύγει μέσα από το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει. Από κει και πέρα και κάθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι απο πάνω. Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό. Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρούμε σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο (στο χώρο των λαχανικών) και βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα προσφέρουμε στα πουλιά μας.


Κατάλληλο για τα πουλάκια που ζευγαρώνουν, είναι να ξεκινήσουμε με φύτρα σιταριού τα οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε αλλά και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη, μεθειονίνη, λυσίνη)


Παρακάτω παραθέτω ένα βίντεο παρασκευής σπόρων με φύτρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου