Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Διατροφή πουλιών

 Τα καναρίνια και οι καρδερίνες χρειάζονται, για την διατροφή τους, ένα μείγμα σπόρων που αποτελείται (περίπου) 50% από ελαιούχους σπόρους και 50% αμυλούχους σπόρους .  Αν εμείς τα συντηρούμε με τροφές που είναι άγνωστες στον οργανισμό τους, θα ξεκινήσουν προβλήματα με κατάληξη τον θάνατο.  
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι για να κατέχουμε ή να εκτρέφουμε πουλιά η πιο βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε να τα θρέφουμε. Επίσης, διάφορες έρευνες μας αποκάλυψαν ότι είναι πιο υγιεινό να ξεφλουδίζει τους σπόρους μόνο του το πουλί. Γι αυτό, ευτυχώς, δεν έχουν καθιερωθεί στην διατροφή τους τα διάφορα σκευάσματα (pellets) όπου όλα τα απαραίτητα συστατικά διατροφής τους βρίσκονται αλεσμένα, υπό την μορφή κροκέτας.

Οι φάσεις της διατροφής είναι:
1. Ηρεμία – Χειμώνας: Ανάγκη για συντήρηση.
2. Αναπαραγωγή: Αυξανόμενη ανάγκη για ζευγάρωμα, Ζευγάρωμα, Τάϊσμα νεοσσών. Ανάπτυξη νεοσσών – Απογαλακτισμός.
3. ΠτερόροιαΜκρότερη ανάγκη πρωτεϊνών, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη αμινοξέων από την εποχή της αναπαραγωγής. Αυξημένη ανάγκη σε λιπαρά οξέα.
Αν παρατηρήσουμε τα άγρια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, θα δούμε ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι η τροφή.

Όταν τα πουλιά αρχίσουν να βρίσκουν άφθονη τροφή και σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, ξεκινά και η περίοδος ζευγαρώματος τους. Αυτό αρχίζει με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης.  Μόνο ένα ισορροπημένο μείγμα σπόρων δίνει όλα τα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που χρειάζονται για να τρέφονται σωστά. Στην περίοδο αναπαραγωγής, θα παρατηρήσουμε, ότι τα πουλιά τρέφονται με βλαστάρια φυτών και μικρά έντομα.

Αυτά είναι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και βιταμινών, απαραίτητα την περίοδο της αναπαραγωγής. Μέσα από τέτοιες παρατηρήσεις καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά διαφορετικά μείγματα σπόρων κάθε εποχή (αναπαραγωγή, πτερόροια, Χειμώνα) καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής τους.


ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ (Ασπούρι (Καναρινόσπορος), Βρώμη, Σπασμένη βρώμη, Ιαπωνικό κεχρί, Κεχρί Μάννα, Κεχρί Πλάτα, Κεχρί Σενεγάλης, Σιτάρι, Ξεφλουδισμένο σιτάρι, Σπόροι χλόης, ψιλοί Σπόροι χλόης, χοντροί Σπόροι χλόης Knaul, Χλόη Timothe, Σπόροι αγριόχορτου).

 ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ (Chia, Αγκάθι Μαρίας, Γαïδουράνκαθο, Ζοχός, Ηλιόσπορος, Καμελίνα, Καναβούρι, Περίλλα καφέ, Περίλλα λευκή, Κερί νύχτας, Κίτρινος Λιναρόσπορος, Κόκκινο Ρούπσεν, Λευκοί σπόροι σαλάτας, Λιναρόσπορος, Μαύροι σπόροι σαλάτας, Νίζερ, Ξεφλουδισμένοι ηλιόσποροι, Ξεφλουδισμένο σουσάμι, Παπαρούνα,Παπαρούνα Ιμαλαϊων, Ρούπσεν, Σπόροι τριφυλλιού).

 
 

Γαιδουράγκαθο


 






 

Κεχρί Σενεγάλης













 
Λιναρόσπορος




     

  

 


Νίζερ










Σπόροι Σαλάτας










Ιαπωνικό Κεχρί



 










Καμελίνα




  

 
 
 
 
 

Αγκάθι Μαρίας

  









Σπόροι Αγριόχορτου









 
Βρώμη
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σουσάμι








 
Περίλλα

 
 
 
 
 
 
 
 



 

Ρούπσεν



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου