Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Θνησιμότητα νεοσσών καρδερίνας

(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες). 
Θνησιμότητα πρώτων ημερών όταν η καρδερίνα δεν ταΐζει τους νεοσσούς τις πρώτες ημέρες, κυρίως γιατί η μάνα είναι άπειρη και δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το ρόλο της στη χορήγηση τροφής και νερού στα μικρά και τα αυγά δεν εκκολάπτονται όλα την ίδια ημέρα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να ταΐσουμε τα πουλιά με σύριγγα για τις 2-3 πρώτες ημέρες με ένα διάλυμα νερού και μίγματος νεοσσών σε αναλογία 10/1. Η χορήγησή τους 2 φορές την ημέρα, από μια σταγόνα σε κάθε πουλί, είναι αρκετή. 

Θνησιμότητα λόγω έλλειψης ζωικών πρωτεϊνών. Η χορήγησή αυγών μυρμηγκιών ή σκουληκιών είναι επιτακτική και καλό θα είναι να μην σταματά στις 10 ημέρες παρά να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της πτερόρροιας, σε μειωμένο βαθμό. 

Θνησιμότητα πριν την έξοδο από τη φωλιά λόγω του ότι η μάνα αφήνει τους νεοσσούς ατάιστους προκειμένου να ξαναζευγαρώσει. Αντιμετωπίζεται με το χωρισμό του αρσενικού από την υπόλοιπη οικογένεια με την εμφάνιση τέτοιων ενδείξεων. Επίσης το κόκκινο ακάρι στις φωλιές μπορεί να προκαλέσει την θνησιμότητα των νεοσσών. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η καλή υγιεινή των κλουβιών και η ψειρόσκονη στη φωλιά. Τέλος η μετάδοση βακτηριδιών και μικρόβιων από τους γονείς στους νεοσσούς κατά τη διάρκεια του ταίσματος. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η καλή υγιεινή και η σωστή προετοιμασία του ζευγαριού πριν την αναπαραγωγή,. 

Θνησιμότητα κατά τον "απογαλακτισμό" των νεοσσών που αρχίζει την 25η με 26η ημέρα και ολοκληρώνεται πλήρως την 40η εξαιτίας πρόωρης απομάκρυνσης των νεοσσών. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αποφυγή του χωρισμού από τους γονείς πριν την 35η και η παροχή καθημερινώς αυγοτροφής και αυγών μυρμηγκιών 

Θνησιμότητα κατά την πτερόρροια λόγω μολύνσεων και βακτηριδίων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η παροχή καθαρής και πλούσιας τροφής που περιλαμβάνει όσα δίδονται και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Επίσης η πρώτη προληπτική χορήγηση αντικοκκιδιακού ESB3 30%. 

Θνησιμότητα πριν το 1ο ζευγάρωμα λόγω αδυναμίας του οργανισμού συνέπεια χειμερινής περιόδου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μια αποπαρασίτωση (για τα σκουλήκια του εντέρου), καθώς και η χορήγηση αντικοκκιδιακής αγωγής. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης την χορήγηση προληπτικά μιας γενικής αντιβίωσης συν τοις άλλοις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου