Συνολικές προβολές σελίδας

Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)

Το αηδόνι, (Luscinia megarhynchos), είναι ένα μικρόσωμο ωδικό πτηνό συνολικού μήκους περίπου 16,5 εκ. με άνοιγμα πτερύγων 24 εκ. (ανήκει στην οικογένεια των συλβιϊδών). Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα η πάνω επιφάνεια του σώματος του έχει ζωηρό καστανό χρώμα, η κάτω επιφάνεια υπόλευκο χρώμα και η ουρά του είναι καστανέρυθρη. Έχει μεγάλα μαύρα μάτια, τα οποία περιβάλλονται από αχνό λευκό δαχτυλίδι. Το αρσενικό διακρίνεται του θηλυκού γιατί κάτω από το ράμφος του έχει μια σταχτόχρωμη έντονη δαχτυλιά που καταλήγει μέχρι την ουρά ,ενώ το θηλυκό είναι ομοιόμορφο προς το κάτω μέρος του σώματος. Η φήμη του οφείλεται στο μελωδικό του κελάηδημα, το οποίο ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματός του και πιο πολύ τις νυχτερινές ώρες. Έχει κελάηδημα ηχηρό, μελωδικό, ποικιλόμορφο με μικρές ενδιάμεσες παύσεις και αποτελείται από τρίλιες, σφυρίγματα που μοιάζουν με φλάουτο και κελαρύσματα νερού. 
'Έχει την ικανότητα να αλλάξει από είκοσι έως εικοσιτέσσερις στροφές. Συνήθως όταν κελαηδάει, κάθεται σε ένα ψηλό κλαδί σε ανοιχτό μέρος για να μπορεί να αντιληφθεί τους εχθρούς του. Το αηδόνι ζει στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, απ' όπου αποδημεί τον Αύγουστο προς τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Ζει κατά κανόνα μέσα σε θάμνους και σε πυκνά και υγρά δάση, ενώ τρέφεται με έντομα και νύμφες εντόμων, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρώγες. 
Τον Απρίλιο, το αηδόνι χτίζει τη φωλιά του σε σωρούς φύλλων ή λίγο ψηλότερα σε πυκνούς θάμνους για να μην διακρίνεται. Για το χτίσιμο της φωλιάς του χρησιμοποιεί φύλλα και ξερά χόρτα και την στρώνει με πούπουλα. Μέσα σε αυτή, το θηλυκό γεννά το Μάιο 4-7 αβγά με καστανό λαδί κέλυφος, τα οποία και επωάζει για δύο εβδομάδες. Σε περιοχές με θερμότερο κλίμα μπορεί να κάνει και δεύτερη επώαση σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών μετά την πρώτη. Τα μικρά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, ώστε μπορούν να συμμετάσχουν στη φθινοπωρινή μετανάστευση. 

Στην Ελλάδα φιλοξενούμε 5 είδη ,που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος ,το χρώμα και το κελάδημα. 

1) Αηδών η γνησία (Luscinia megarhynchos) (παραμένει χειμώνα καλοκαίρι σε θερμά μέρη της Ελλάδας). 

2) Αηδών η τεθύς ή Τσιχλάηδονο(Luscinia Luscinia)(έχει σταχτόφαιο χρώμα και πιτσιλωτό στήθος ,το συναντάμε στην βόρεια Ελλάδα). 

3)Αηδών η ερυθρόνωτος(έχει κανελί χρώμα)

4)Αηδών η φοινίκουρος(έχει το χρώμα της σκουριάς ,είναι δε μικρόσωμη). 

5)Αηδών η λάλος( μεγαλόσωμη κελαηδάει χειμώνα καλοκαίρι). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου