Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Θέση της φωλιάς 

(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες). 

Δεν τοποθετούμε τη φωλιά στις γωνίες των κλουβιών γιατί περιορίζει την πρόσβαση στους γονείς και δεν τους επιτρέπεται να φθάσουν τους νεοσσούς που βρίσκονται στην πίσω, μακρινή πλευρά. 

Χρησιμοποιούμε φωλιές διαμέτρου 10 cm, ώστε τα θηλυκά, να μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους και να επωάσουν. Εάν εκκολαφθούν 3 ή περισσότερα αβγά, αλλάζουμε την φωλιά με μια των 12,5 cm, όταν οι νεοσσοί είναι μιας εβδομάδας. 

Η φωλιά μεγαλύτερης διαμέτρου, επιτρέπει στους νεοσσούς να ελίσσονται πιο ελεύθερα, σε θέσεις όπου ένας γονέας μπορεί να τους βρει και να τους ταΐσει όλους. 

Γεμίζουμε τον πάτο της νέας φωλιάς με υλικό, μέχρι περίπου τα 2 cm κάτω από το χείλος της διότι μετά από περίπου 10 ημέρες, τα πουλάκια για να κρατήσουν καθαρή τη φωλιά τους, βγάζουν τους πισινούς τους στην άκρη της φωλιάς και εναποθέτουν έξω από αυτήν τα κόπρανά τους, ενώ άν η φωλιά είναι πάρα πολύ βαθιά, βρωμίζουν το γύρω εσωτερικό. 

Σιγουρευόμαστε ότι στην περιοχή που βρίσκονται οι νεοσσοί, δεν δημιουργείται βαθούλωμα αλλά μια επίπεδη επιφάνεια, ώστε να βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο, διότι ο μικρότερος νεοσσός, βρίσκεται συνήθως στο βαθύτερο σημείο της φωλιάς, έχοντας έτσι μικρότερες πιθανότητες επιβίωσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου