Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τάισμα νεοσσών 

(Το άρθρο αποτελεί μια σύνοψη των πληροφοριών που άντλησα από το διαδίκτυο από εμπειρίες άλλων εκτροφέων, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και από προσωπικές μου εμπειρίες). 

Τάισμα νεοσσών με το χέρι 

Το τάισμα των νεοσσών με το χέρι, είναι μια πολύ δύσκολή διαδικασία και πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μόνο αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι όπως: 

- Αν η μητέρα σταμάτησε το τάισμα και δεν υπάρχει «διαθέσιμη» παραμάνα.

- Αν η μητέρα ταΐζει αλλά όχι ικανοποιητικά, ειδικά κάποιο από τα μικρά (συνήθως αυτό που γεννήθηκε τελευταίο), ή τις πρώτες δυο μέρες που τα μικρά δεν ασκούν μεγάλη «πίεση» για τροφή και η μητέρα αδρανεί. 

Θα χρειαστούμε: Τροφή για νεοσσούς σε σκόνη, μία σύριγγα και υπομονή για τα πολύ μικρά πουλιά (1-2 ημερών), λόγω μεγέθους και για τα μεγάλα (περίπου 15 ημερών), λόγω έμφυτου φόβου. 



Διαδικασία ταΐσματος: 

Παρασκευάζουμε την τροφή σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Χτυπούμε απαλά το κεφάλι ή το ράμφος τους, για να «ξυπνήσουν» και να ανοίξουν το στόμα. 

Συγκρατούμε το κεφάλι τους με το ελεύθερο χέρι ή ανάμεσα στον αντίχειρα του ελευθέρου χεριού και την σύριγγα «εγκλωβίζουμε» το κάτω μέρος του ράμφους τους. 

Αποφεύγουμε το τάισμα τις ώρες που ταΐζουν οι γονείς, δεν είναι καλό να βρίσκουν τα μικρά τους ταϊσμένα, υπάρχει περίπτωση να χάσουν το ενδιαφέρον τους και να αδιαφορήσουν. 

Πρέπει να έχουμε εξοικειωθεί με την χρήση της σύριγγας, καθώς δεν δίνουμε σε όλα τα μικρά την ίδια ποσότητα τροφής και απαιτείται ανάλογα με την σύριγγα διαφορετική πίεση, προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου