Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μεταλλάξεις Καρδερίνας

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΠΑΣΤΕΛ

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΛΟΥΤΙΝΟ

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΑΧΑΤΗΣ

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΙΖΑΜΠΕΛΑ

Μετάλλαξη στα πουλιά είναι όταν αλλάζει από την φύση ο γεννότυπος του και αυτό εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε στο φαινότυπο (αυτό που βλέπουμε), δηλαδή το χρώμα του πουλιού έχει αλλάξει και η εμφάνιση του δεν έχει τα χρώματα του αρχέγονου του είδους.


Οι πιο πολλές μεταλλάξεις είναι δεμένες με τα χρωματοσώματα X & Y που είναι υπεύθυνα για το φύλλο του πουλιού. Στις αυτοσωματικές μεταλλάξεις τα γονίδια της μετάλλαξης είναι δεμένα με τα υπόλοιπα ζευγάρια χρωματοσωμάτων, δηλαδή πλην του X & Y.


Έτσι βλέπουμε πως η βασική διαφορά των δύο μεταλλάξεων είναι ότι η φυλοσύνδετη έχει σχέση με το φύλλο, γι’αυτό ποτέ δεν μπορεί να είναι φορέας της μετάλλαξης το θηλυκό, είναι μόνο τα αρσενικά, τα θηλυκά έχουν την μετάλλαξη μόνο στο φαινότυπο. Ενώ στην αυτοσωματική μετάλλαξη μπορούν να είναι και τα θηλυκά και τα αρσενικά φορείς της μετάλλαξης.


Οι πιο πάνω μεταλλάξεις έχουν και επί μέρους χαρακτηριστικά όπως επικρατούσα ή υπολειπόμενη. Υπολειπόμενα γονίδια δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν είναι παρόντα επικρατούντα γονίδια.


Στις καρδερίνες λοιπόν συμβαίνουν οι εξής μεταλλάξεις:


Φυλοσύνδετες - υπολειπόμενεςΠαστέλ, Αχάτης, Καφέ, Λουτίνο, Ιζαμπέλα ( είναι μετάλλαξη από Αχάτη και Καφέ ), Σατινέ (είναι μετάλλαξη από Λουτίνο και Καφέ ).


Αυτοσωματική – υπολειπόμενηΑλμπίνο, Ασπροκέφαλη, Οπάλ.


Αυτοσωματική – επικρατούσαΚίτρινο


Υπάρχουν ακόμα οι μεταλλάξεις Eύμο, Φαιό, Ασπρόλαιμο που είναι πολύ καινούργιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου