Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Το φαινόμενο της πτερόρριας

Η πτερόρροια για τα καναρίνια είναι μια διαδικασία κατά την οποία πρέπει να "χάσουν" και να επανακτήσουν το πτέρωμά τους. Η απώλεια και η επανάκτηση των φτερών, διαρκεί περίπου 1-2 μήνες.

Η πτερόρροια στο ενήλικο καναρίνι αρχίζει με την πτώση των πούπουλων από τα φτερά πτήσης, συνεχίζει στις δύο πλευρές του σώματος και ολοκληρώνεται στο λαιμό και το κεφάλι.




Πώς μπορούμε να κάνουμε την πτερόρροια όσο το δυνατόν ευκολότερη για τα καναρίνια μας;

Η γρήγορη και απλή απάντηση είναι μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

Τα φτερά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από 21 διαφορετικά αμινοξέα. Τα 2 ουσιαστικά αμινοξέα (Λυσίνη και Μεθονίνη) είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας. Αυτά τα δύο αμινοξέα βρίσκονται συνήθως σε μικρή ποσότητα στις περισσότερες δίαιτες για πουλιά.

Τα καναρίνια χρειάζονται επίσης αυξημένα ποσά ενέργειας, βιταμινών, λιπαρών και μεταλλικών στοιχείων για να μεγαλώσουν γρήγορα τα νέα τους φτερά και να επανακτήσουν το σθένος τους. Με την χορήγηση της κατάλληλης διατροφής, το πουλί είναι σε θέση να ρίξει και να αντικαταστήσει τα φτερά γρηγορότερα και να παραγάγει τα δυνατά, σφιχτά φτερά που θα το εξυπηρετούν καλά το ερχόμενο έτος.

Μερικές πηγές καλής διατροφής

Φυτρωμένοι ή μουλιασμένοι σπόροι

Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά στην αλλοίωση. Κατά τα άλλα, ο βλαστημένος ή ο μουλιασμένος σπόρος είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών.

Γύρη μελισσών

Μια από τις πιο πλήρης διαθέσιμες πηγές πρωτεΐνης είναι η γύρη μελισσών.

Βρασμένο αυγό, τροφή για νεοσσούς

Το σφιχτοβρασμένο αυγό και η τροφή για νεοσσούς του εμπορίου, είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Να είστε προσεκτικοί με το βρασμένο αυγό τον ζεστό καιρό (αλλοιώσεις).

Λαχανικά

Μην ξεχνάτε τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Τα λαχανικά περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης σε αντίθεση με αυτό που πιστεύετε.

Ορυκτή άμμος

Η πολύ εύπεπτη ορυκτή άμμος παρέχει ασβέστιο και άλλα μέταλλα, απαραίτητα για την ανάπτυξη των φτερών.

Σπασμένα Κοχύλια

Πολύ καλή πηγή ασβεστίου και ιωδίου

Κόκαλο σουπιάς

Πηγή ασβεστίου και ιχνοστοιχείων.

Ιχνοστοιχεία

Τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των φτερών. Συμπληρώματα διατίθενται στο εμπόριο.

Συμπληρώματα βιταμινών

Ένα εμπορικό προϊόν είναι χρήσιμο σαν διατροφικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αλλοι τρόποι για να βοηθηθούν τα καναρίνια μας κατά την πτερόρροιά τους, είναι η άσκηση και το μπάνιο. Τα λουτρά βοηθούν στην πτώση των παλαιών φτερών και "προκαλούν" την περιποίηση με το ράμφος των νέων. Η περιποίηση με το ράμφος εξαπλώνει τα φυσικά έλαια που παράγει το καναρίνι σε όλα τα φτερά, δίνοντας έτσι μια υγιή γυαλάδα.

Παρέχοντας στα καναρίνια μια σωστή, θρεπτική διατροφή, άσκηση και μπάνια, θα τα βοηθήσουμε να είναι έτοιμα για τον υπόλοιπο χρόνο, υγιή και με όμορφο φτέρωμα.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ζευγάρωμα καρδερίνας με κανάρα

Παρακάτω παραθέτω μερικές συμβουλές για το ζευγάρωμα καρδερίνας με κανάρα από προσωπική πείρα αλλά και μετά από έρευνα που έκανα στο δίκτυο χρησιμόποιώντας την εμπειρεία και τις οδηγίες άλλων εκτροφέων.
















Η παραγωγή μούλων καρδερίνα Χ καναρίνι είναι πιο δύσκολη από την η παραγωγή μούλων καναρίνι Χ καρδερίνα.

Οι μούλοι, πέρα από τις χρωματικές παραλλαγές που έχουν έχουν έντονα φωνητικά χαρίσματα. Διαθέτουν την ένταση της φωνής του καναρινιού και την διάρκεια και πλοκή της καρδερίνας.

Καλύτερα θεωρούνται αυτά που έχουν ακούσει μόνο καρδερίνα και που μπορούν να μιμηθούν και άλλες φωνές

Οι καρδερίνες καλύτερα είναι να είναι μικρές, να μην έχουν ζευγαρώσει με καρδερίνα και όχι μεγάλα πιασμένα πουλιά γιατί μπορεί να μην ζευγαρώσουν με κανάρα.

Καλύτερα είναι να είναι πουλάκια "σπαθάτα", με μεγάλη μύτη, "σιδεροκέφαλα". Η φτερούγα όσο το δυνατόν να είναι κατάμαυρη.

Οι κανάρες πρέπει να είναι κι αυτές πουλάκια φετινά, να μην έχουν ζευγαρώσει με καναρίνι και καλύτερα να έχουν δαχτυλίδι στο πόδι για την περίπτωση που θέλουμε να δακτυλιδώσουμε τουσ νεοσσούς.

Τα ζευγάρια τα βάζούμε (με χώρισμα στη μέση για να συνηθίσουν τα πουλιά το ένα το άλλο) Δεκέμβριο μήνα. Αυξάνουμε τη διάρκεια φωτισμού και τους δίνουμε βιταμίνη Ε.

Στα αγριοπούλια δίνουμε τροφή ανάμεικτη (13 με 14 είδη σπόρων) ενισχυμένη με λίγο μαύρο μικρό ηλιόσπορο.

Βάζουμε αυγοτροφή και μια με δυο φορές την εβδομάδα πρασινάδα (σπανάκι, μαρούλι κτλ.) προσέχοντας να είναι πάντα στεγνά για αποφυγή διάρροιας.

Οι καρδερίνες προσβάλλονται από εντερικές ασθένειες και πολύ λιγότερο από αναπνευστικές, σε αντίθεση με τα καναρίνια. Μια με 2 φορές το μήνα βάζουμε στο νερό βιταμίνες .


Τα ζευγάρια τα απομονώνουμε ώστε να μην ακούει κυρίως η καρδερίνα άλλο πούλι από το είδος της και βάζουμε καλυμμά στο κλουβί που απομονώνει τα πουλιά από το περιβάλλον και επιτρέπει την είσοδο του φωτός ανοιγοντας μικρές τρυπές ώστε να βάζουμε την τροφή και το νερό χωρίς να ενοχλούμε τα πουλιά.έτσι μετά από λίγο η καρδερίνα αρχίζει να εστιάζει στο χώρο εντός του κλουβιού και στηυ κανάρα

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι κανάρες πυρώνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ότι οι καρδερίνες. Αν οι καρδερίνες είναι μεγάλα πουλιά ξαναζευγαρωμένα, τότε το πολύ να χαθεί μια γέννα. Αν όμως είναι μικρά πουλάκια, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί θ' αργήσουν να πυρώσουν Απρίλιο με Μάιο.

Πολλές φορές τα πουλιά μαλώνουν αλλά αυτό δεν αποτελέι λόγο ανυησυχίας όταν έρθει η ώρα τους ζευγαρώνουν κανονικά. Ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι ότι ορισμένες καρδερίνες είναι επιλεκτικές ως προς το χρώμα της κανάρας. Προτιμούν τις σκουρόχρωμες, και αντιδρούν αρνητικά στις ανοιχτόχρωμες.

Η αρσενική καρδερίνα φαίνεται αν είναι πυρωμένη από το άσπρισμα της μύτης και των ποδιών της. Αν δείχνει ενδιαφέρον για την κανάρα κατεβάζει τις φτερούγες κελαηδώντας την. Οι κανάρες όταν πυρώνουν κινούνται ανήσυχα, φτεροκοπώντας συνεχώς και κόβοντας κομμάτια εφημερίδας από τον πάτο του κλουβιού για να κάνουν φωλιά. Τότε είναι η καλύτερη περίοδος για να βγει το χώρισμα και να μπει καλαθάκι με το υλικό για τη φωλιά.

Μόλις η κανάρα κάνει το πρώτο αυγό, το παίρνουμε, βάζουμε ψεύτικο ώσπου να γεννήσει η κανάρα όλα τα αυγά και μετά τα ξανατοποθετούμε πάλι μέσα στην φωλιά προκειμένου οι νεοσσοί να εκολαφθούν ταυτόχρονα.

Στην φωλιά πρέπει να έχουμε ρίξει μέσα ψειρόσκονη, για την αποφυγή ψείρας στους νεοσσούς. Όταν κάνει και το δεύτερο αυγό η κανάρα, την καρδερίνα την απομακρύνουμε, και την βάζουμε με άλλη κανάρα ή σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο την τοποθετούμε σε ένα κλουβί που να έχει οπτική επαφή με την κανάρα που ζευγάρωσε. Αν το πουλί είναι έμπειρο, τότε ζευγαρώνει ξανά.

Την έκτη ημέρα της επώασης κάνουμε ωοσκόπηση τα αυγά, μπροστά από μια λάμπα και απομακρύνουμε τα μη γονιμοποιημένα αυγά.

Τα πουλάκια βγαίνουν όλα μαζί από τα αυγά, και τότε δίνουμε στην κανάρα αυγό βρασμένο κομμένο με τα τσόφλια και αυγοτροφή.

Την 5η με 6η μέρα δαχτυλιδώνουμε τους νεοσσούς. Μόλις τα πουλάκια βγουν από τη φωλιά τοποθετούμε άλλη φωλία στην άλλη άκρη του κλουβιού. Μόλις δούμε ότι η κανάρα αρχίζει πάλι να στρώνει φωλιά, βάζούμε μέσα την καρδερίνα.

Το καλύτερο είναι όταν θα βάλουμε την καρδερίνα τα μικρά να τρώνε μόνα τους, οπότε να μπορούμε να τα απομακρύνουμε.

Τα μικρά τα βγάζουμε μόλις δούμε και τσιμπάνε αυγοτροφή μόνα τους. Τα βάζούμε σε μεγάλη κλούβα και τα αφήνούμε εκεί μέχρι να τα ξεχωρίσουμε σε θηλυκά και αρσενικά από τις φωνές τους. Σε 12 με 14 εβδομάδες από τη γέννησή τους θα κάνουν πτερόρροια που θα διαρκέσει για 4 με 6 εβδομάδες. Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για την εκπαίδευση των μικρών.

Καλή Επιτυχία

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις των πτηνών



Πρωτεΐνη

Οι πρωτεϊνική ανεπάρκεια είναι περισσότερο συχνή στους σπίνους, και στους παπαγάλους. Δεν είναι τόσο συχνή στα καναρίνια, επειδή ο εκτροφέας καναρινιών έχει βρει το πρόβλημα και συμπληρώνει τη διατροφή τους με συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Η πληρέστερη πρωτεΐνη είναι το σκληρά βρασμένο αυγό, που βράζεται για 12 λεπτά, ώστε ο κρόκος του να έχει πλούσιο κίτρινο χρώμα. Άλλες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τους ξεφλουδισμένους σπόρους ηλίανθων, την πρωτεΐνη σόγιας.

Τα συστατικά της διατροφής πουλιών του Robert Black είναι: σκληρό βρασμένο αυγό, ξεφλουδισμένος ψιλοκομμένος σπόρος ηλίανθων, κεχρί, σπασμένα τσόφλια αυγών και Vionate, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων.

Βιταμίνη Α

Περίπου 90% των παπαγάλων πάσχουν από κάποιο είδος της ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι: το σφιχτοβρασμένο αυγό και το μουρουνέλαιο.

Βιταμίνη D3

Η μόνη μορφή βιταμίνης D που ένα πουλί μπορεί να απορροφήσει, είναι η βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 επιτρέπει στο πουλί να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές είναι: σκληρό βρασμένο αυγό, έλαια ψαριών όπως το μουρουνέλαιο.

Λινελαϊκό οξύ

Οι καλές πηγές είναι: έλαιο από σπόρους κάρδαμου και οποιοιδήποτε από τους λιπαρούς σπόρους όπως το λινάρι, ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σπάνια ανεπαρκές στα τρόφιμα, αλλά δεν απορροφάται πάντα κατάλληλα. Ο φώσφορος και το ασβέστιο πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό. Το σπασμένα τσόφλια αυγών περιέχουν 90% ασβέστιο.

Ιχνοστοιχεία

Ψευδάργυρος

Τα αρσενικά πουλιά έχουν περισσότερη ανάγκη από ψευδάργυρο. Καλές πηγές ψευδάργυρου είναι: σπόροι σιταριού, σπόροι ηλίανθων. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στειρότητας.

Ιώδιο

Οι Έγχρωμοι σπίνοι χρειάζονται πρόσθετο ιώδιο. Το συμπλήρωμα ιωδίου μπορεί να επαναφέρει τα χαμένα φτερά κεφαλής.

Μαγγάνιο

Είναι καλό για τα νεύρα. Οι πηγές του είναι: ολικής άλεσης σπόροι σιταριού

Χορήγηση Αυγοτροφής στα πουλιά

Αυγοτροφή

Για να έχουμε σωστή χρήση της αυγοτροφής πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες των πουλιών σε κάθε περίοδο της ζωής τους. Υπάρχουν 3 περίοδοι στην διάρκεια ενός έτους στην ζωή του πουλίου:

1η περίοδος: Αναπαραγωγή
2η περίοδος: Πτερόρροια
3η περίοδος: Προετοιμασία (χειμώνα-αναπαραγωγή)

Αυγοτροφές υπάρχουν πολλές στο εμπόριο και ποιοτικά πολύ καλές. Η καθεμία έχει κάτι διαφορετικό να δώσει, ανάλογα τη χρήση κατά περίοδο.

Στην περίοδο της αναπαραγωγής:

θέλουμε μια αυγοτροφή ευκολοχώνευτη στους γονείς ώστε να μπορούν να ταΐζουν τους νεοσσούς "ξεκούραστα". Εγώ σε αυτήν τη φάση την εμπλουτίζω με έξτρα σπόρους όπως: περίλλα καφέ και άσπρη κτλ οι οποίοι είναι εύπεπτοι για τους νεοσσούς.

Στην περίοδο της πτερόρροιας:

θέλουμε μια αυγοτροφή "δυνατή", ώστε να μπορέσουν τα πουλιά να ξεπεράσουν αυτήν την επίπονη διαδικασία, χωρίς να καταπονηθούν ιδιαίτερα και η οποία λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο. Σε αυτήν την φάση, χορηγώ ελαιούχους σπόρους που βοηθούν το σκάσιμο των καινούργιων φτερών χωρίς να δημιουργούνται τα λεγόμενα λαμπς (όζοι).

Στην περίοδο προετοιμασίας:

Η αυγοτροφή εμπλουτίζεται με λιπαρούς σπόρους, ώστε να αποθηκεύσουν λίπος τα πουλιά. Αυτό θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα να ετοιμαστούν για την σεζόν αναπαραγωγής. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω, ότι η χορήγηση της αυγοτροφής στα πουλιά είναι ο καλύτερος τρόπος για την επιπλέον χορήγηση διατροφικών προϊόντων όπως: φρούτα, λαχανικά, σπόρους, μαγιά, σπιρουλίνα, τύρφη, γύρη, σιρόπια κατά των εντερικών λοιμώξεων κτλ.

Διάκριση φύλου στις Καρδερινες

1ο Χαρακτηριστικό
Η κόκκινη μάσκα στο αρσενικό περνά το μάτι ενώ στο θηλυκό η μάσκα είναι συνήθως μέχρι τη μέση του ματιού.





2ο Χαρακτηριστικό

Το χρώμα της φτερούγας στο σημείο που ενώνει με το υπόλοιπο σώμα στα αρσενικά είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά είναι γκρίζο καφέ.





3ο Χαρακτηριστικό

Τα μουστάκια είναι μικρά φτερά τα όποια βρίσκονται στο άνω μέρος του ράμφους στο σημείο που ενώνει το ράμφος με το κεφάλι. Στα αρσενικά το χρώμα των φτερών είναι μαύρο ενώ στο θηλυκά πουλιά παρουσιάζονται και φτερά χρώματος άσπρου η καφέ.





4ο Χαρακτηριστικό
Μεταξύ του ματιού και του μαύρου στεφανίου υπάρχει μια περιοχή με άσπρο χρώμα , είναι τα λεγόμενα μαγούλα. Στα αρσενικά πουλιά τα μαγούλα είναι λευκά ενώ στα θηλυκά το χρώμα είναι πιο θαμπό και περισσότερο μοιάζει με λερωμένο λευκό.
Επίσης η μάσκα στα αρσενικά δημιουργεί γωνίες ενώ στα θηλυκά είναι πιο στρογγυλή.





5ο Χαρακτηριστικό
Στα αρσενικά πουλιά το στεφάνι στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά το στεφάνι έχει πιο θαμπό και πιο ξεβαμμένο χρώμα , πιο γκριζωπό θα έλεγα.





6ο Χαρακτηριστικό
Στα αρσενικά τo κίτρινο είναι πιο έντονο και λίγο μεγαλύτερο από τα θηλυκά.





7ο Χαρακτηριστικό
Στα αρσενικά αλλά και στα θηλυκά πουλιά υπάρχουν στο στήθος δυο κηλίδες χρώματος κίτρινου. Στα αρσενικά είναι ελαφρώς πιο έντονο το κίτρινο σε αντίθεση με τα θηλυκά.